2011. augusztus 4., csütörtök

Szervezés: csapjunk bele!

Letelt a kiszabott három hónap, az információk beszerzése a döntéshez. Még mielőtt végleg belecsapnék az Új-Zélandi irányú szakmai alapú bevándorlás rejtelmeibe, megosztanék egy dilemmát, ami mentén kellett döntenünk.

Nekünk nincsen rokonságunk a déli féltekén, Gabi szakmája Környezetvédelmi mérnök, ami úgy tűnt, nem egy rossz kezdet a szakmai alapú bevándorlásnál. A másik opció a tanuló vízummal történő kiutazás. Ennek van egy nagy előnye: viszonylag gyors ügyintézést kínál. Ez az opció mindkét országra, Ausztráliára és Új-Zélandra is érvényes. Azonban elvetettük, mivel a hátrányokkal érdemes számolni. Mindkét országban ez a vízum típus korlátokat jelent a munkavállalásban: különböző idejű rész-munkaidős munkavállalást tesz lehetővé. Ezen felül ez a vízum típus addig, vagy kicsivel tovább érvényes amíg tanulsz. A suli nem olcsó mulatság, ha hosszabbítani akarsz, akkor tovább kell tanulnod. Úgy döntöttünk tehát, hogy a szakmai alapú, rögösebb és hosszabb idejű ügyintézését választjuk, egy tartósabb megoldás reményében.


Mielőtt továbbmennék, szeretném tisztázni, hogy az Új-Zélandi és az Ausztrál rendszer minden látszat ellenére alapjaiban különbözik egymástól. Eszébe ne jusson bárkinek határokon túl ívelő következtetéseket levonni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy messze nem annyira változnak a szabályok mint a magyar adózás, de azért mindig követni kell a változásokat, mert előfordulnak kardinális esetekben is. Amit ma leírok az egy-másfél éve történt.

Tehát kaptunk egy korrekt és részletes ajánlatot Hajnalkától egy Új-Zélandi szakmai bevándorlásra. A komolyság kedvéért egy éjszakát aludtunk rá, majd igent mondtunk. Egy pontrendszerben kell magunkat elhelyezni, ahol sok mindenre, első sorban az iskolázottságra és a szakmai tapasztalatokra osztanak pontokat. De ezen felül pontot ér az életkor is például. Gabival akkor még nem voltam házas, de ez tulajdonképpen nem számított, így is egy pályázatban tudtunk indulni.

Az első lépés egy EOI (Expression of interest) beadása a hivatal felé, ezt megelőzte némi nemű információ elküldése Hajnalkának, lévén ő adta be az anyagot. Az EOI egy fajta erős szándéknyilatkozat arra nézve, hogy szakmai alapú bevándorlás keretében szeretnénk elindulni. Az ügyintézés ezen része interneten keresztül történik, amolyan önbevallás, amiben a pályázó leírja, hogy kicsoda, micsoda és ez alapján mennyi pontra jogosult. Elméletileg itt akár bármit be lehetne írni, de ha a pályázat kiválasztásra kerül, úgyis mindent bizonyítani kell, ezért még ferdítésnek sincsen sok értelme. Ugyanakkor például az eltérő iskola rendszer miatt, az egyes szakmák értelmezése komoly kihívás és később nekünk is ez jelentette a legkritikusabb pontot a folyamatban. Az EOI-ink beküldésre került, ami azt jelenti, hogy bekerült a poolba egy fél évre. A pool a szakmai alapú kérelmek nagy zsákja, alulról fölfelé az egyre nagyobb pontszámúak. Két hetente válogatnak a pool-ból, de beadni folyamatosan lehet, aki pedig jobb pontszámmal ad be, az előzi a többieket, csak a pont számít. Azt, hogy milyen pontszámon felül válogatnak nyilvánosságra hozzák, így valamelyest képben lehettünk, hogy a mi pontszámunk milyen helyzetben van.

Az azt megelőző évek ponthatárai alapján egy februári beadás után, egy március eleji kiválasztásban reménykedhettünk. Ehhez képest a sors úgy rendezte, hogy egy jóval erősebb mezőnyben vett részt a pályázatunk ....

4 megjegyzés:

  1. Sziasztok,
    Örülök hogy rátaláltam a blogotokra. Remélem ennek a bejegyzésnek lesz folytatása.
    Jó utat kívánok!

    VálaszTörlés
  2. köszönjük! mindenképpen lesz folytatás!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gabi és Balázs!
    Én is csatlakoznék az előttem szólóhoz, nagyon örülök, hogy megtaláltam ez ta blogot, de annak még inkább, hogy Ti elkezdtétek írni ezt a blogot :)
    Én jelenleg Londonban lakom, kiutaztam M.O.ról pénz gyűjtés gyanánt - a tanulmányaimat, céljaim elérést illetően.
    Az egyetemből egy év van hátra, amit most halasztok, jövő év febr.tól kezdem el újra, és ha befejeztem, utána mennék a nagyvilágba... - konkrétabban Új-Zélandra élni. Én is ott szeretnék letelepeni, persze ehhez még majd ki kell jönnöm 'egy körre' Angliába, hogy az anyagi feltételeket megteremtsem. Nekem szociális munkás végzettségem lesz (BA) addiktológia szakirányon, azt szeretném kérdezni, szerintetek azzal mennyi esélyem van, mennyire szerencsés ez a szakma az ottani elhelyezkedéshez..? Más szakmás még nincs, Maszkmester képzó sulit/tanfolyamot tervezek itt kint elvégezni.
    Köszönöm a válaszotokat előre is, és még egyszer köszönöm ezt a blogot! : )
    Minden jót, üdv,
    Orsi

    VálaszTörlés
  4. Szia Orsi,

    Ha már külföldön élsz/éltél az hatalmas előny szerintem legelső sorban a nyelv miatt. Sajnos ebben a szakmában semmilyen tapasztatalatunk nincsen (lehet inkább azt kéne mondanom, hogy szerencsére :). A bevándorlási hivatal honlapján rengeteg információ van. Az aktuális ponthatárok viszonylag jó indikátorok, hiszen minek adnának jó pontokat olyasmire ami nem kurrens. Azonban az általunk ismert esetekben a szakma nem csak a képzettséget jelentette, hanem a megfelelő mennyiségű, a szakmában munkával eltöltött évet is. Ezeknek mind pontosan utána kell nézni. Az egész folyamatot sokan csinálták meg maguk, mi kért segítséget bevándorlási ügynöktől, ami nagyon hasznosnak bizonyult.
    Nézz utána nagyon a hivatal honlapján, hogy milyen tipusú vízumra tudnál pályázni és annak milyen feltélei vannak, mert könnyen előfordulhatsz, hogy tudsz készülni ezeknek megfelelően, amivel sok időt spórolhatsz.
    üdv,
    Balázs

    VálaszTörlés