2011. augusztus 21., vasárnap

Autó

Megvan az autónk!!! Első autónk egy Toyota Corolla, 1996-os és kiváló állapotban van (szerelő tanúsítja). Egy idős bácsitól vettük, aki eddig féltő gonddal őrizte és viselte gondját. Most már a miénk. A vasárnapi autópiacon vettük, ami egy lóversenypálya parkolójában foglal helyet. Van itt minden: sok autó mindenféle kategóriában, szerelők, tulajdonosváltást intéző pultok és hot-dog is.

Gyakorlatilag az első 5 percben kiszúrtuk leendő járgányunkat, amit kipróbálás után a vásárlás előtti műszaki átvilágításra vittünk. Ez tulajdonképpen egy teljes csekkolás, a végén pedig megmondják, hogy van-e probléma, ha igen mivel, mennyi ideig húzza a jószág és mennyibe kerül meggyógyítani majd. 140 dollárért megtudtuk, hogy autókánk kiváló állapotnak örvend. Így meg is vásároltuk, ami (mint már írtam korábban) valóban két papír kitöltésével és postára adásával (egyet az eladó ingyen, egyet a vevő 9,4 dollárért) hivatalossá vált. Itt nincsen forgalmi, hanem egy kis bilétát adnak, hogy átírták a nevedre az autót. Illetve van a kocsik szélvédőjén egy WOF igazolás (warranty of fitness - afféle műszaki vizsga), amit a régi autóknál minden fél évben meg kell csináltatni. A miénk WOF-ja friss, így februárig ezzel sem lesz gondunk.

Egyébként szombaton is próbálkoztunk egy kisebb autópiacon Auckland központjában (City car fair), de az kicsinek és szegényesnek bizonyult. Ha valaki autót akar venni, inkább a vasárnapi Ellerslie piacot javaslom (Ellerslie car fair). A vonatjegy vásárláskor a pénztáros megkérdezte, hogy az autópiacra megyünk-e, és javasolta, hogy egy megállóval előbb (Greenlane) szálljunk le, mint terveztük, mert oda közelebb van. Kis figyelmességek ezek, de olyan jól esik, hogy odafigyelnek.

Megvan az autó, most már nincs más hátra, mint vezetni. A bal oldalon, a jobb oldalon ülve. Na ez érdekes volt. Igazából nem az volt a furcsa, hogy az út bal oldalán mentünk, hanem, hogy a sebváltót a bal kezünkkel kell kezelni, az index pedig az ajtó felőli kallantyú és nem a középen lévő. Emiatt az ablaktörlőt párszor bekapcsoltuk útközben. Sebaj, legalább kipróbáltuk azt is. A másik, amire figyelni kell, hogy a táblák a bal oldalon találhatóak, így periférikus látásunkat a bal oldalra jobban ki kell éleznünk. A körforgalomban pedig egyelőre nem vezetünk ösztönösen, gondolkozunk és csak utána keringünk (fordítva természetesen), az ablaktörlőt pedig minden esetben bekapcsoljuk.

Íme az autónk:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése