2011. augusztus 22., hétfő

Szervezés: fordítás, nyelvvizsga, orvos

Sikerült az összes elméleti kérdést tisztázni. Ekkor az ügy átkerült egy másik szintre. Kiderült, hogy azok vagyunk akiknek a pályázatban leírtuk magunkat.

Így aztán egy szinttel feljebb kerültünk. Eddig fizikailag még semmit sem kellett kiküldeni, elég volt beszkennelni. Inkább arról szólt a dolog, hogy tisztázzuk ki mit ért a fogalmak alatt. Most, hogy ez megtörtént, jöhettek a papírok. A DHL nem járt rosszul velünk, mert szépen termeltünk. Ahogy az előző posztban leírtam, Hajnalka pontos, minden részletre kiterjedő listát készített, csupán haladni kellett vele.

Két nagyobb dolog volt, ami nem fordítás. IELTS nyelvvizsga és az orvosi vizsgálat. Az IELTS-re mindkettőnknek kellett egy bizonyítvány, Gabinak - lévén ő volt a fő pályázó - valamivel magasabb, nekem valamivel alacsonyabb volt a limit. Gabi gyakorlatilag minden további nélkül szépen letette. Én elmentem még angol tanárhoz. Az első próbálkozás egy tanárral nem sikerült produktívan, de másodikra egy rendkívül elhivatott tanárhoz sikerült kerülnöm, akinek rengeteget köszönhetek, mivel az angol kultúra egy szélesebb szeletével ismertetett meg, mint pusztán maga a nyelv.

Az orvos meglehetősen megrázó élményre sikerdett. Az INZ által elvárt orvosi vizsgálatot Budapesten kettő, vidéken további kettő orvos jogosult elvégezni. Mi az Onkológiai Klinikára mentünk, ahol nagyon készségesek és segítőkészek voltak, de nem az a hely, ahová még egyszer bármilyen okból szeretnék visszamenni. Maga a vizsgálat összességében simán ment, attól eltekintve, hogy a májfunkcióm két egységgel rosszabb lett, mint az INZ limite. Mielőtt elkezdtem volna az életemért aggódni, megtudtam, hogy az én 26-os eredményem, messze van attól a 300 fölötti értéktől, amiről a betegek beszámolnak az internetes fórumokon. Azonban, ha valamelyik érték a limit fölött van, az általában azt jelenti, hogy az INZ-s ügyintéző kikéri egy orvos szakértő véleményét, ami időveszteséget jelent. Próbaképpen csináltattam egy másik labort, de ezúttal két másik eredményem lett rosszabb, az eddigi egy helyett. Ez már a vérnyomásomat tolta a limit fölé, így inkább beküldtük az eredetit.

Az INZ-vel az volt a tapasztalatunk, hogy az ügyintézéses időszakban a haladás szakaszos, ha előveszik az ügyet, akkor nagyon gyorsan haladnak a dolgok, amikor valami komplikáció van, akkor egy ideig nem történik semmi. Sikerült az utolsó DHL-es pakkot a karácsonyi szünet előtt feladni és vártunk...

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Remélem jól vagytok és minden rendben nálatok. Az IELTS nyelvvizsgával kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy azt még Magyarországon kellett letennetek - ha jól értettem? Pontosan hányas szintet kellett neked illetve Gabinak teljesítenetek? Üdv: Peti

    VálaszTörlés
  2. Helló!
    Mi még Magyarországon tettük le, mert onnan nyujtottuk be vizum kérelmet, ezért kellett már a papir. Ha mondjuk valaki már itt nyújtja be, akkor is fel tudja használni valamennyi ideig a régebben megszerzett nyelvizsga bizonyitványt. Ha jól emlékszem akkor Gabinak 4.5, nekem 3.5 volt a kirtérium, de minden vizum tipusnak megvan a saját követelménye, plussz időközben változhatott is a követelmény (a mi esetünkben már több mint öt éve történt az ügyintézés), ezért mindenképpen azt javaslom, hogy nézz utána a bevándorlási hivatal honlapján az aktuális információknak.

    üdv
    Balázs

    VálaszTörlés