2011. augusztus 28., vasárnap

Regional Parkok hétvégéje

Ezen a hétvégén látogatást tettünk az Aucklandi régió 25 védettséget élvező parkjából 2-ben: a Long Bay Regional Parkban és a Wenderholm Regional Parkban. A Shakespeare Regional Parkba is el szerettünk volna menni, de az kártevőirtás miatt kb. december közepéig zárva lesz. Ez egyébként egy lőtér mellett található, így kétféle halálos veszélyt jelző tábla is ki volt téve: balra az éleslövészettől, jobbra pedig a kártevőirtótól fogunk felfordulni. Így megfordultunk inkább.

Mind a kettő általunk meglátogatott park óceánba benyúló félszigeten található (kb. 20 és 35 km-re Auckland városától) és mind a kettő gyönyörű. A parkokat az Auckland Regional Council (gyakorlatilag a helyi önkormányzat) igazgatja és tartja rendben. A koncepció a következő: kulturáltan kitáblázott és valamekkora infrastruktúrával ellátott (bejáratnál WC) helyeken teszik lehetővé a kirándulást és a tengerparti-erdei pikniket (kiépített grill tűzrakóhelyekkel). Az informáló táblák és füzetek a megfelelő helyeken megtalálhatóak. A fajvédelmi programok keretében rövid ismertetők láthatóak az egyes növényekről, állatokról, de még a világháború idején épített védvonalak állásai, illetve az első telepesek által használt vízgyűjtőkről is, és ugyanezek házai is megnézhetőek.

A parkokban kiépített ösvényeken lehet megtekinteni az egészen egyedi vegetációt és madárvilágot. Van itt R2D2 hangokat kiadó madártól a pukeko-ig minden. A növényvilág a Wenderhol parkban engem leginkább a Costa Rica-i őserdőre emlékeztetett (már ami a pálmákat és a növényzet sűrűségét illeti), csak a trópusi hőség helyett pont ideális hőmérséklettel.
Most pedig jöjjenek a képek.

Long Bay Regional Park






Wenderholm Regional Park:




Pukeko:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése