2011. július 29., péntek

Szervezés: kezdetek

Valamivel kevesebb, mint két éve döntöttük el, hogy szerencsét próbálunk máshol.

Az első brainstorming alatt a következő szempontokat határoztuk meg: első sorban angol nyelvű ország és inkább Európán kívül. Az elején kizártunk bármilyen illegális utat. Az Egyesült Államok 19. századot idéző bevándorlási szabályozása miatt az elején elvérzett. Amit sikerült megtudnunk, az alapján azt a következtetést kellett levonnunk, hogy ha valaki tartós megoldást szeretne, töltse ki a zöldkártyalottót! Tehát Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.



Először is felállítottunk egy menetrendet. A menetrend első szakasza az információ- és ajánlatgyűjtés. Már a google segítségével is rengeteg információ gyűjthető, de mindenképpen meghatároztunk egy határidőt a döntésre, maga a tájékozódás perszer sosem ér véget. Földrajzilag a déli féltekére koncentráltunk, mert Kanadával kapcsolatos megszerzett ismeretek egy meglehetősen kevéssé objektív rendszert mutattak az két másik versenyzőhöz képest.

Déli féltek: amit nagyon hamar felfedez az érdeklődő, hogy habár a szabályzás egzakt, a szabályozás meglehetősen összetett, ezért a profi segítség döntő lehet. Aki olvassa blogokat, zömmel olyan sikeres pályázatokat talál, akik igénybe vették a bevándorlási ügynökök segítségét, akik a tapasztalatukkal nagyon sokat lendítettek az ügyön. Ez később nálunk is döntőnek bizonyult. Ennek ellenére nagyon sokan foglalkoznak ilyesmivel és egészen komikus esetekkel is találkoztunk. Kétség kívül a nyertes egy kanadai segítő volt, aki érdeklődésünkre egy számlaszámot küldött és biztosított, hogy kiváló esélyeink vannak. Mikor rákérdeztünk, hogy pontosabban milyen módon képzeli el az ügyintézést, újra megkaptuk a számlaszámát. Szintén érdekes tapasztalat volt egy ausztrál témában ügyködő segítség. Egy kevés utánajárásnak köszönhetően kiderítettük, hogy az általa felajánlott szakmai alapú bevándorló vízum rendkívül komoly földrajzi megszorításokat tartalmaz mind a lakhatásra, mind a munkavállalásra. Észrevételünket előbb tagadta, majd miután felhívtuk a figyelmét az Ausztrál Bevándorlási Hivatal hivatalos honlapjára, azt a választ kaptuk, hogy "ezeken a honlapokon mindenféléket irogatnak". Végül némi telefonos segítség után elismerte az általunk megszerzett információkat. Ahogy John D. Rockefeller mondta, a kapitalizmus építőköve a bizalom, úgyhogy nem kötöttünk üzletet. Ausztrál témában az ember hamar megtalálja a magyar vonatkozásban valószínűleg legsikeresebb ügynököt, aki már személyes ismerősünknek is segédkezett sikeres vizum ügyintézésben. Azonban nekünk a megadott elérhetőséggel nem jött össze a kapcsolat létesítése, talán a nagy forgalom miatt. Időközben sikerült felvennünk a kapcsolatot Hajnalkával, aki Új-Zélandon él és dolgozik. Egy későbbi poszt fog szólni a szervezés következő szakaszával, de azt előre kell bocsájtanom, hogy Hajnalka hozzáállása és profizmusa, az amit egy piacgazdaságban elképzelhetek! Lévén a két országot nem rangsoroltuk természeti szépségében, életminőségben, vagy bármiben egymás elé és Új-Zéland esetében konkrét esélyek mutatkoztak, ezt az opciót helyeztük előtérbe.

Összefoglalva, a mi tapasztalataink:
- Döntsd el mit szeretnél csinálni és hová szeretnél menni
- Gyűjtsd össze milyen szakmád, tapasztalatod, tudásod van
- Mennyit tudsz áldozni a tervedre időben és anyagiakban

- Gyűjts információkat, az általam felsorolt országok mindegyik bevándorlási hivatalának honlapja minden információt tartalmaz, csak meg kell keresned. Olvass (és írj rájuk) forumokat, blogokat, keress a google-n, wikipedian, stb.
- Kérj segítséget, ajánlatokat ügynököktől

- Végül vesd össze a lehetőségeidet a terveiddel

A LEGFONTOSABB: mi végül kaptunk egy resident visa-t, ez egy lehetőség. Nyilván nem mennénk ki két hét múlva, ha nem lennénk optimisták, de semmire sincsen garancia. Mindenünk amit kiviszünk és nálunk lesz, a megszerzett tudás és valamennyi pénz. A blogján a többség érthető okból ritkán dicsekszik, ha nem sikerül neki, ezért úgy tűnhet, hogy ez mindenképpen csak sikersztori lehet. A valóság ezzel szemben, hogy akadnak szép számmal olyanok is akinek nem sikerült. Ezért aztán legyen "B" terved!

Folytatásban: vízum típusok, ügyintézés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése