2011. szeptember 15., csütörtök

Szennyvíztisztító - Auckland

Mentorom az aucklandi szennyvíztisztító vezető környezetmérnöke, így első találkozásunkkor be is vitt az üzembe megmutatni, hol is dolgozik, illetve hova is kerül egész Auckland szennyvize és csapadékvize.

Az üzem 1960-ban kezdte meg működését a város déli részén, Manukauban. Akkoriban ez a létesítmény a maga 500 hektáros kezelőmedencéivel a legnagyobbnak számított a világon. Egyébként a mai napig nagyon nagynak számít, Ausztráliában vannak még hasonló méretű üzemek. A létesítményt története során többször bővítették és alakítgatták, a legnagyobb modernizálás azonban 1998 és 2005 között zajlott le. Ez volt Új-Zéland eddigi legnagyobb környezetvédelmi helyreállító beruházása. Ennek során 500 hektárnyi kezelő medencét számoltak fel és 13 kilométernyi tengerpartot adtak vissza a helyi közösségnek. A régi üzemet teljesen átszabták, kialakítva egy 21. századi szennyvíztisztító komplexumot. A beruházás 450 millió dollárba került. A maori őslakosok a szennyvíztisztító 1960-as kialakításával elveszítették a hagyományosan halászatra használt területeiket. Így a helyreállítás befejezésekor a helyiek, törzsi vének áldását követően, újra birtokba vehették a tengerszakaszt. A maorik a víznek saját lelket tulajdonítanak, beszennyezni azt, elfogadhatatlan számukra. A helyreállított partszakaszra a tengeri madarak is visszaszoktak, a madarászok nagy örömére.

A szennyvíztisztítási folyamat egyébként 3 lépcsős: mechanikai, biológiai, szűrés és ultraviola kezelés. A biológiai fázis 9 db hatalmas reaktorban megy végbe, ezek egyenként 200.000 ember szennyvizét képesek megtisztítani. Hatalmasak egyébként, volt szerencsém az egyik felett átsétálni. Az egész igazi érdekessége azonban az ultraviola fénykezelés, melynek során eltávolítják a vízből a baktériumokat. Ez az eljárás nagy tisztaságú vizet eredményez. Az ultraibolya üzemrész az egyik legnagyobb ilyen berendezés a déli féltekén. Még külön érdekesség, hogy a folyamat különböző fázisaiból származó levegőt biofilterrel kezelik (gyakorlatilag egy másfél méter mély talaj-fakéreg ágy, amin átvezetik a gázt), ezzel csökkentve a bűzterhelést. Az üzem rendelkezik egyébként saját szennyvíziszap lerakóval is.

A napi átlagosan kezelt szennyvízmennyiség 300.000 m3. Ez jó sok szennyvizet jelent. A tisztított vizet a Mangere öbölbe juttatják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése