2011. szeptember 7., szerda

Költözés a Megyébe!

Megértem azt a pillanatot, hogy vidéki leszek. Pénteken elhagyjuk Auckland városát, legalábbis ami a lakhatást illeti. Gabi Waikatoban, Cambridgeben kapott munkát, ezért úgy döntöttünk, hogy nekem akkor lesz a legnagyobb esélyem, ha Auckland viszonylagos közelségében maradunk.

Ezért aztán, fogtuk a (google)térképet és húztunk egy vonalat Cambridge és Auckland közé, majd elfeleztük. Az eredményhez legközelebb eső pont Te Kauwhata. Ez a választás egy kompromisszum, ha a reptéren sikerül elhelyezkednem, akkor 1-1 óra ingázás mindkettőnknek. Szerencsére az itteni divattól eltérően nem kellett hosszú távra leszerződni.

A világhírtől Te Kauwhata-t csupán csekély mennyiségű kilométer választja el, ugyanis innen nem messze forgatták a Gyűrűk ura, a Megyében játszódó jeleneteit (Matamata közelében). A környék az általunk megkérdezett Kiwik szerint rendkívül lapos, síkság. Szerintem inkább a Dunántúli Dombsághoz hasonlít, semmint az Alföldre, de minden relatív! Az alaptevékenység a mezőgazdaság, híres erre felé a lótenyésztés például. A ház a Lake Waikeretől pár perc sétányira fekszik, ami nekünk nagyon fontos volt, hogy berendezett, így nem kell végül most bútorokat, gépeket vennünk, ami jelentős segítség a családi költségvetésnek. A lakást a trade.co.nz-n találtuk, egész pontosan egy ingatlanügynök ajánlatában. Hétfő reggel sikerült telefonon elérni, még aznap délelőttre sikerült megbeszélni egy találkozót, utána kitöltöttünk egy jelentkezési lapot. Magyarországtól eltérően itt egy kissé másképp működik a lakás bérlés. Először az itt rendkívül magas bizalmi indextől eltérően, kérnek referenciákat, ilyennel az esélyek sokkal kedvezőbbek. Másrészt a dolog nem úgy működik, hogy az első emberrel aki bekopog és vállalja a feltételeket leszerződnek, hanem hagynak némi időt és válogatnak a jelentkezők közül. Ez vidéken sokszor el is marad, viszont egy itteni magyar srác esetében, még a lakás szemrevételezésekor válogattak a jelentkezők közül Aucklandben. Nekem vannak elvi aggályaim a referencia rendszerrel szemben, de itt ez így működik és azt kell, hogy mondjam, hogy működik is. Kedden fel is hívtak, hogy pénteken beköltözhetünk, miután kicsengettük a szokásos kauciót, a két heti előleget és az ingatlanügynök jutalékát.

Úgy tűnik tehát, hogy nem látjuk élőben a Rugby világbajnokság nyitónapján a tűzijátékot!

3 megjegyzés:

  1. Van úgy esély bérelni, hogy még nincs munkaszerződése és PR-ja sem valakinek?
    Vannak rövidtávra kiadó lakások, házak is, persze jóval kevesebb.
    Majd fotózzatok a környékről. Köszi

    VálaszTörlés
  2. szia
    Bocs a kesoi valaszert, de most nincs netunk. Szerintem van esely ugy is, a referencia a legfontosabb. Ha van egy referenciad akkor ki fogjak adni nagy esellyel a lakast. Referencia nelkul szerintem nehez. Persze semmi sem torvenyszeru, minden a tulajdonoson vagy az ingatlanoson mulik.
    Igen, mi is ugy talapsztaltuk, hogy tobb a hosszu tavra kiado lakas, de lehet talani rovidtavra is. Az egesz lakaskereseshez ido es szerencse kell.

    VálaszTörlés
  3. well The Shire is more like some hilly place than a flat peat bog, but yeah it is all relative...

    compared to the NZ Alps, the Shire may be flat, compared to Lithuania it may be mountainous.

    have fun.

    VálaszTörlés