2011. szeptember 8., csütörtök

Láttunk élőben kiwit!!!

Kiwit életünkben először az Aucklandi állatkertben láttunk, és nagyon viccesek, de sajnos nem tudtuk lefotózni őket, mert a helyen ahol vannak az igényeikhez igazítottan félhomály van. De így is jól láthatóak, ahogy mászkálnak összevissza és mindenféle rovarok meg kukacok után turkálnak a földben. A kiwi Új-Zéland kabalaállata, a nagy kedvenc, itt őshonos és csak itt él. A kiwi egyébként az egyetlen madár, amelynek szaglószerve a csőrének nem a feje felőli végén helyezkedik el. A madár röpképtelen és nem is lát túl jól, elsősorban a szaglása segítségével tájékozódik, termetre pedig (az általunk látott északi-szigeti barna kiwi, merthogy több alfaja van) körülbelül tyúk nagyságú.

Az Auckland Zoo, vagyis az Aucklandi állatkert 120 állatfajjal büszkélkedhet, köztük kengurukkal, vörös pandákkal, kiwikkel, galapagoszi óriásteknősökkel, oroszlánfókákkal, vidrákkal, flamingókkal, őshonos hosszú-uszonyú angolnákkal és még sok mással. Ami külön érdekesség, hogy naponta egyszer, reggel, a gepárdokat sétálni és szaladgálni viszik az állatkert területén belül, ezen kívül az elefánt és a malacok is kapnak sétaidőt, a gyerekek nagy örömére. Ez a park nagy élmény, nem csak az állatok miatt, hanem azért is mert gyönyörűen karbantartott és berendezett park, sok információval, a gyerekeknek pedig játékkal. Külön jópofa, hogy tartanak tyúkokat és kakasokat szabadon, így a kukorékolás a majmok ordításával harmonikusan keveredik. Nagyon jól el lehet itt tölteni egy fél napot.

Ezen kívül egy másik intézményről is szólnék, ha az előbb állatkert volt, most jön a botanikus kert. Az Aucklandi botanikus kert egészen páratlan hely. A bejáratnál az ember azt hiszi, hogy egy kutató központba lépett be, mindenhol modern és tiszta berendezési tárgyak, pultok és kávézó. A bejárat épületéből hatalmas üvegajtón át a parkba léphet a látogató. A park maga hatalmas területen helyezkedik el, és összenőtt egy másik parkkal is. A kert impozáns gyűjteménnyel rendelkezik (több mint 10000 növénnyel), a világ sok-sok tájáról származó növénnyel. Lehet látni őshonos erdőket, páfrányok sokaságát, virágok elképesztő kavalkádját, afrikai növényeket, kaktuszokat, citrusféléket, rózsákat, magnóliákat és kaméliákat, veszélyeztetett növényeket, és sziklakertet is. A gyerekeket külön kis activity park szórakoztatja. A parkból az erdei ösvényeken elindulva megcsodálhatjuk Új-Zéland őshonos kontinentális esőerdőit, és a szomszédos Totara parkba is elsétálhatunk. Az egész kerten látszanak a gondos kezek, amik rendben és szépen tartják. A parkba egyébként ingyenes a belépés és kutyát is lehet bevinni. A parkot az Aucklandi regionális önkormányzat és támogatók tartják fenn.

Mindkét parkban lehet önkéntes munkát vállalni, a munkák egy részét önkéntesek végzik az állandó személyzettel együttműködve.

Auckland Zoo:





A közlekedési múzeum (MOTAT) repülőgép kiállító része az állatkert mellett van, oda szállítja az embereket ez a villamos:
Auckland Botanikus kert:






A főbejárat:
Végül egy kép a kiwiről (nem saját kép):


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése