2011. szeptember 13., kedd

A farm, ahol élünk

Beköltöztünk hát kis lakásunkba, ami tulajdonképpen egy farm a Megyében. A farm tulajdonosai a mellettünk lévő házban laknak, amiben egy fogadót is működtetnek. A kis ház, ahol lakunk körülbelül 40 nm lehet, van benne nappali amerikai konyhával, hálószoba és fürdőszoba, valamint tartozik hozzá egy kis kertrész is. Az ablakok a sűrű bozótra néznek, a kertben narancsfa és virágok vannak. A farmon él három kutya, egy rakás tyúk és kakas (van friss tojás) és két ló is. Az egész lakás nagyon kedves és otthonos.

Kicsit nehezen vezettük az elmúlt napokban a blogot, mivel nem volt itthon internetünk, így a helyi könyvtárban szörfölgettünk a neten, kihasználva a mindenkinek járó napi fél óra ingyen internetet. A falu egyébként nagyon jól felszerelt, van orvosi rendelő, szép könyvtár, gyógyszertár, posta, étterem, nagy élelmiszerbolt, kis csemegebolt és gimnázium is. Minden rendezett és jó állapotú.

Nehézségeink az internet beköttetésével akadtak, ugyanis Új-Zélandon sehol sem elérhető a szélessávú korlátlan internet-hozzáférés (még Aucklandben sem). Itt stick-es, modemes, de mindenképpen korlátos internet opciók vannak. Választásunk a Telecom szolgáltatóra esett (a Vodafone volt még versenyben), mert olcsóbb, mint a másik, így Balázs mobil szerződéséhez hozzácsaptuk ezt is. Egyébként az internet rettentően drága (115 dollár havonta 60 GB Aucklanden kívül, Aucklandben sem sokkal olcsóbb, ott 105 dollár 60 GB), Európaiként, ezt az ember rablásként éli meg. Meg kell próbálnunk elszokni a gyors, mindenhol elérhető, korlátlan és kvázi ingyenes internettől, amit Európában megszoktunk. Ez itt a világ vége (az egész ország) ebből a szempontból. A hálózat kiépítettségének alacsony foka valószínűleg a gyér népsűrűségi adatok egyenes következménye, ez még Auckland esetében is igaz. Optikai kábelt lefektetni 16 fő/km2 népsűrűségre (Magyarországé 107 fő/km2) kész pénzkidobás. Ezen kívül szerintem a piac liberalizációjával is el vannak maradva, ez is drágaságot eredményez. Egy szó, mint száz, aki ide készül, az készüljön fel a skype és egyéb nagy adatforgalmú alkalmazások korlátozott használatára. Ami a filmek letöltését illeti, ezzel nem is próbálkozunk, először is mert illegális, másodszor pedig mert nincs hozzá elég erő a netünkben. Az ügyintézés egyébként könnyű és a hibaelhárítók is hatékonyak. Vasárnap délután rendeltük meg a netet és kedd délutánra, kis fennakadással ugyan, de már be is kötötték.

A víz ingyen van (van belőle bőven), mivelhogy esővizet gyűjtünk a tetőről, amit egy szűrőn át szivattyú nyom szét a ház vízvezetékeiben. Amikor nem esik az eső (igen, ilyen is lehet, persze csak rövid időre), akkor fúrt kútból származik a víz kb. 400 láb mélyről. Mivel ez egy mezőgazdasági terület, így ezt a vizet inkább nem isszuk, jobb az elővigyázatosság. A csapvíz egyébként a városokban iható, mi mégiscsak egy farmon élünk, itt az infrastruktúra alacsonyabb fokú. A csatornára ugyanez igaz, a nagyobb települések rendelkeznek hálózattal és tisztítóval, a kisebbeknek, a farmoknak marad az emésztő. A hulladék szállításért nem kell fizetni, az ember megveszi a szemeteszsákot a boltban, amit a szemétszállítók elvisznek, beleértve a szelektíven gyűjtött frakciókat is. A szelektív gyűjtést mindenki csinálja és teljesen természetes is.

Az elektromos áram és a telefon mindenhol elérhető. Azonban gáz nincsen, vagy ha van hát elég drága, elkényelmesedett, Oroszország-Nyugat-Európa tranzitútvonalon élőként ez szokatlan. Itt a gázt főleg palackos formában ismerik és használják. A benzin literjének ára jelenleg 2 dollár, ez a különböző kutaknál minimális eltérést mutat. Az útdíjat egy úgynevezett licensing díjjal fizetjük meg, amit 3, 6 vagy 12 hónapra lehet fizetni a postán, és adnak róla egy matricát a szélvédőre. Egyébként vannak külön fizetős autópályák is, amin mi járunk délről, az pont nem az. A felelősségbiztosítás nem kötelező, mindenki azt csinál, ami akar. Azért természetesen ajánlott kötni biztosítást, ami nagyon olcsó és a neten könnyen megköthető. Illetve lehet autóklub tagságot is kötni, ami kvázi sárga angyalként menti az elakadtakat. Súlyadó és egyéb ilyen nyalánkságok nincsenek (ha dízel autóval jár valaki, akkor arra külön környezetterhelési díjat kell fizetni), az autóra ezen kívül nem kell költeni (ha nem romlik el), csak a félévente esedékes műszaki vizsgát kell kifizetni. Hát röviden ennyi, kezdünk berendezkedni.

Néhány kép a környékünkről:


4 megjegyzés:

  1. most csak a Ma and Pa es persze Laura Engles hianyzik a kepekbol

    VálaszTörlés
  2. ki ne hagyd, a rózsaszín ingben szántást! ahogy Charles Engles

    VálaszTörlés
  3. "(ha dízel autóval jár valaki, akkor arra külön környezetterhelési díjat kell fizetni)"

    ha a RUC-ra gondolsz, akkor azt azért kell fizetni, mert a jövedéki termék (diesel) árában nincs jövedéki adó, mint a sima petrol esetében.

    amúgy vannak még egyéb finomságok, de szerencsére az egyszerű halandót nem érinti, ha nem teherfuvaroz :)

    VálaszTörlés
  4. Látom szépen haladsz! :) Nemsokára jön a MOTAT-os rész, remélem érdekes lesz majd!

    VálaszTörlés