2011. szeptember 15., csütörtök

Munkakeresés 2. - segítők

Az ember azt hinné, hogy kézbe kapja a vízumot aztán mehet amerre lát, de ez nem teljesen igaz. Új-Zélandon léteznek állami és privát szervezetek, akik azért vannak, hogy a bevándorlókat segítsék. Senkinek nem jó, ha egy idő után az ember szépen hazakullog, mert nem tudta eladni magát.

Nekünk két (egy kormányzati és egy magán) szervezettel volt eddig dolgunk, ezekről írok most pár sort. Ritáék blogján olvastunk az OMEGA-ról, ezzel a szervezettel már az érkezés utáni héten felvettük a kapcsolatot. Az OMEGA (Opportunities for Migrant Employment in Greater Auckland) egy privát szervezet a képzett bevándorlók segítésére. A programjaik ingyenesek, de a jelentkezésnek vannak feltételei. Többek között, nem több mint két éves Új-Zélandi tartozkodással lehet jelentkezni és képzett bevándorlónak kell lenni, ami azt jelenti, hogy megfelelő képzettséggel és/vagy szakmai tapasztalattal kell rendelkezni. Az OMEGA-nak két fő programja van, az egyik egy mentor program a másik egy intership program. Az előbbihez mindenkivel összeállítattnak egy anyagot, ezekből az anyagokból pedig a szervezethez jelentkezett mentorok, maguknak választanak mentoráltat. A cél az, hogy mindenki szakmabeli mentort találjon magának. Miután a kiválasztás megtörtént a szervezet összekapcsolja a két embert, akik ezután már önnállóan alakítják ki a saját programjukat. A mentor egy önkéntes, aki ingyen felajánlja neked az idejét és igyekszik segíteni az álláskeresésben és a beilleszkedésben. A mentor nem fog helyetted munkát szerezni, de sok segítséget adhat a helyi iparági specialításokról, tippeket adhat, illetve kapcsolatokkal ruházhat fel. A másik program keretében a szervezettel kapcsolatban álló cégeknél és egyéb szervezeteknél igyekeznek elhelyezni a bevándorlót egy rövidebb időszakra gyakornokként, amivel értékes helyi tapasztalathoz juthat.
Gabit pár nappal azután választotta ki egy mentor, miután talált állást, ennek ellenére találkoztak és még fognak is, mert eléggé hasznosnak találta. Az én területem még teljesen új az OMEGA-nak, ezért egyelőre nekem még nincsen mentorom.
A szervezet segít még a CV Kiwiesítésében is, illetve biztosítanak anyagokat interjúra felkészüléshez, stb. A sok hasznos tanács mellett azért meg kell jegyeznem, hogy kaptam egészen szélsőséges tanácsot is, miszerint lehet, hogy jobb lenne megváltoztani a nevemet (vagy hogy legalábbis a középső, angolosabb nevemet használjam), hogy a Kiwik könnyebben kiejthessék. Ezt azért már nem fogadtam meg, mert az ember nyilván erőteljesen alkalmazkodik, de a személyiségét aligha tudja átformálni néhány hónap alatt kiwire, és nem biztos, hogy van értelme ilyesmivel próbálkozni. Arról nem is beszélve, hogy ha az ember körülnéz Auckland utcáin, a temérdek ázsiai és egyéb bevándorlóról nem feltételezi, hogy a nevület kiwisítették.

A másik szervezet az Auckland Chamber of Commerce. Hozzájuk a szintén bevándorlókat segítő ARMS (Auckland Regional Migrant Services Charitable Trust) nevű szervezet révén jutottam el. Náluk egy háromnapos workshopon voltam, melynek a célja az itteni munkaerőpiaci kultúra megismerése volt. Túl a tanultakon, érdekes találkozni más bevándorlókkal és meghallgatni a tapasztalataikat, valamint találkoztam két magyar fiatallal is, velük is jó volt beszélgetni. A workshop alatt végigvettük a CV, a Cover letter és az interview témaköröket, az utolsó napon egy próba interview-val. Az előadó maga is bevándorlóként érkezett egykor és HR területen dolgozott. Sok minden elhangzott, de mindig hozzátette, hogy ezek átlagos benyomások, tapasztalatok az aktuális valóság sokszor eltérhet. Mindenképpen ajánlom ezt is mert, ha másért nem, egy lehetőségért, hogy találkozz 20 emberrel és kapcsolatokat építhess ki.

Az ARMS egyébként más témájú workshopokat is tart: adózásról, munkajogról, banki hitelekről, autó és házvásárlásról, illetve bármilyen egyéb kérdéssel egyéni konzultáció keretében lehet hozzájuk fordulni. Ezen kívül angoltanulással kapcsolatban is lehet a segítségüket igénybe venni.

Összességében ez egy nehéz ügy, szinte csak ismeretlen tényezőkkel. Szinte sosem tudjuk meg, hogy ha elutasítottak akkor az miért történt. Néha még azt sem teljesen, ha felvettek az miért történt. Gabit az itt meglehetősen kritizált európai stílusú CV-jével vették fel, ki tudja, hogy ezért vagy ennek ellenére. Talán azzal tudnám összegezni, hogy az ember alkalmazkodjon, de hatalmas erőfeszítéseket tenni azért, hogy olyannak látsszon, mint egy kiwi nem sok értelme van, mert kevés az esély, hogy sikerüljön, ez pedig görcsössé és végső soron hiteltelenné tesz. Az embernek önmagát kell eladnia az itteni környezetben. Ez persze csak egy megérzés, semmilyen szignifikáns statisztikai adattal nem tudom alátámasztani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése