2011. szeptember 19., hétfő

RWC

Az első kérdés, ha egy boltba bemegyek, hogy nézem-e a RWC-t. Rugby World Cup.

Hogy érzékeltessem mekkora errefelé a lelkesedés, a helyi csapat, az All Blacks egyik mérkőzése előtt, a vasúti közlekedésben fennakadás keletkezett, ezért aztán egy csomó szurkoló lekéste a meccset. Erre a mozdonyvezetőtől a miniszterelnökig mindenki bocsánatot kért a TV-ben. Új-Zéland egy nem túl nagy ország, de most a világ közepe, legalábbis a világnak azon a részén, amelyik ismeri a rugbyt. A világbajnokságon 20 csapat vesz részt, jelenleg a csoportkör mérkőzései futnak, a csoportokból négy darab van. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy ez a sport a Brit Nemzetközösség titkos passziója, leírnám, hogy olyan országok is részt vesznek, mint Olaszország, Grúzia, Namíbia, Franciaroszág és Argentína, ez utóbbi nem is esélytelen. Persze a legnagyobb várakozás a helyi csapatot övezi, nem is érdemtelenül, hiszen az ebben a formában 1987 óta megrendezett világbajnokságon már nyertek a helyi fiúk.

Ezeket a statisztikákat én magam a wikipedia-ról néztem, mert a football-on edződött sörfogyasztásom még nem nagyon látott rugby-t. Ehelyütt nem fárasztanék senkit a hiányos ismereteimmel a szabályokat illetően. Inkább a benyomásaim:
- NEM FETRENGENEK a játékosok. Ennek nem sok értelme lenne, hiszen az egyes játékosok földre vitele amúgy is a játék egyik célja. Így aztán nem egy nagy dicsőség a földön lenni. Pedig okuk lenne rá éppenséggel, az ütközés itt nemhogy elkerülendő, hanem bizonyos szabályok között egyenesen kívánatos.
- Folyamatos a játék, ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor inkább folyamatosabb, mint a foci. Néha megáll a játék, de összességében szinte mindíg van látnivaló. Ritkán statikus a játék. A játékosok csoportjai egymásnak feszülnek és próbálják egymást taszigálni erra-arra, de ez egyáltalán nem a jellemző, többségében pazar passzok és mesteri elfutások vannak.

Eddig a dolog úgy áll, hogy az All Blacks rommá aláz mindenkit, a többiek meg mendegélnek, kisebb nagyobb döccenetekkel. Mindez a várakozásoknak megfelelő, azonban még az én alacsony hozzáértésemmel sem vonnék le elhamarkodott következtetéseket, mivel láttuk a német fociválogatottat az elődöntőben búcsúzni, látványos menetelés után.

Go Blacks!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése