2011. október 19., szerda

A munkásosztály helyzete Új-Zélandon a dialektikus materializmus szemszögéből I.kötet

Hétfőn komoly fejlődésen mentem át, ami a munkásosztályhoz való tartozás élményét illeti. Két embernek köszönhetően két napi munkához jutottam:

Az első Charles Goodyear. Ez a kudarcot nem ismerő ember a múlt század derekán a fejébe vette, hogy a rendkívül érdekes tulajdonságokkal bíró anyag, a gumi egyszer még az ipar által széleskörűen használt anyag lesz. Sokat kísérletezett az anyaggal, első megrendelése révén postások számára gyártott táskákat, azonban a nyersgumiból készült táskák az őszi esőben egyszerűen elolvadtak. Az amúgy sem vagyonos Goodyear, néhány évtizednyi kísérletezés után generációkon túlmutató adósságokat halmozott fel foglalatosságával, egy időre még felesége is elhagyta gyermekeivel együtt. Majd végül egy szerencsés véletlen folytán a melegítés helyett odaégette a fura masszát, és a véletlenek fokozására aznap éppen kén hozzáadásával kísérletezett. Így aztán megszületett a vulkanizált gumi, melynek hála nem kell vasabroncsos kerekeken zötykölődni. Szegény Goodyear számára, szerencsétlen helyzetéből fakadóan, a találmánya semmiféle hasznot nem hozott, a szabadalom nem teljesen legális körülmények között a hitelező vállalatoké lett, a mesés haszonnal együtt.

A másik segítő Andrew, Gabi főnökének a férje, aki egy autógumi nagykereskedést vezet. Az ő életrajzától személyiségi jogok miatt eltekintek.

Az osztálytudat formálása különböző jármüvek gumijainak konténerből való kirakodását jelentette. Ami nagy különbség Magyarországhoz képest, hogy itt nincsenek lenézett munkák. Aki dolgozik az általában megbecsülésnek örvend. Így aztán a két nap alatt szépen kirakodtunk négyen négy konténert. A kollégák rendes srácok, szánalommal vegyes sajnálattal vették tudomásul, hogy keveset tudok hozzászólni a rögbihez. Habár még egy pár konténer és a kérdés drasztikusan változni fog!

Kerestem némi pénzt, és ami még ennél is többet ér, végre lett helyi munkareferenciám, amitől teljesen odavannak a Kiwik. Valahogy ez a személyes referencia rendkívül releváns errefelé. Mivel a cél továbbra is a tanulás, így aztán igyekszem előrelépni valami állandó felé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése