2015. október 17., szombat

Terhesség és szülés kiwi módra
 
Immáron hárman vagyunk, egy tiz hónapos kislány boldog szülei vagyunk, igy gondoltam épp ideje, hogy az itteni terhesgondozásról és szülésről irjak.
 
Az egész két csikkal kezdődik, mint bárhol máshol. Ezt követően irány a háziorvos, aki megerősiti az áldott állapot tényét. Ekkor a következő teendő a szülésznő (midwife) kiválasztása, aki a terhesség alatt, a szüléskor illetve a szülést követő hat hétben ellát. Ez ingyenes, az állam tériti a szülésznő diját. Ha szeretnénk orvost választani, akkor választhatunk egy terhesgondozást is végző családorvost vagy pedig teljesen magán szülészt. Utóbbi fizetős szolgáltatás, az ár nagyjából 4500 dollár, ami magában foglalja a terhesség alatt ellátást, a szülést és az utógondonzást is.
 
Új-Zélandon semmilyen vizsgálat vagy terhesgondozás nem kötelező, mindenki úgy és azzal végezteti vagy nem végezteti ahogy és akivel csak akarja.
Ha igénybe veszünk szülésznőt/orvost akkor a vizsgálatok a következőképpen alakulnak:
- Az első trimeszterben (1-12. hét) valamikor végeznek vérvizsgálatot (vércsoport, HIV, hep B, rubeola, szifilisz, vérkép, terhességi hormonszint.), egy ultrahangot és lehetőség van a kombinált down szindróma szűrésre is (vérvizsgálat és ultrahang). Ebben az időszakban a szülésznőhöz/orvoshoz havonta kell menni, ott testsúly, vérnyomás, tesztlapra pisilés és konzultáció van. A tesztlapra pisilésnél magunknak ellenőrizzük a mellékhelyiségben, hogy negativ-e a fehérje és cukor tartalom.
- A második trimeszterben (12-28. hét) csinálnak újabb vérvizsgálatot (+egyszerűsitett cukorpróba, 1 óra az egész) és a 18-20. héten a részletes ultrahangot. Ekkor a baba nemét is meg lehet már tudni (némi szerencsével). Ekkor a szülésznőhöz/orvoshoz havonta kell menni, ott testsúly, vérnyomás, tesztlapra pisilés, has tapogatás és konzultáció van.
- A harmadik trimeszterben (28-40+ hét) csinálnak újra vérvizsgálatot, sztreptococcus vizsgálatot és két újabb ultrahangot (egyet az utolsó hónapban a szülésre készülve). A 30. héttől szülésznőhöz/orvoshoz két hetente, majd az utolsó 4 hétben hetente kell menni, ott testsúly, vérnyomás, tesztlapra pisilés, has tapogatás és konzultáció van.
Az ultrahang vizsgálatokra külön céghez kell menni, ezek árai változóak, van ingyenes is és van olyan, ahol DVD-t is adnak, ezek fizetősek. A laborvizsgálatokat is külön cég végzi, ezek ingyenesek.
Belső vizsgálatot a terhesség egésze alatt nem végeznek, amennyiben minden rendben és komplikációra utaló jel nincsen. Az egész fenti program komplikációmentes terhességnél érvényes. Amennyiben bármilyen probléma felmerül, akkor a szülésznőnek van lehetősége szakorvost bevonni a vizsgálatokba illetve a kezelésbe. Nekem a terhesség vége felé magas vérnyomás miatt volt egy köröm a kórházba, de szerencsére ez megoldódott és nem volt szükség semmilyen kezelésre, még bent maradni sem kellett.
A kórház, szakorvos, stb. mind ingyenes amennyiben legalább resident vizumunk van. Ha ingyenes ultrahang labort választunk akkor az egész terhességet végig lehet csinálni anélkül, hogy akár egyetlen dollárt is elköltenénk.
 
Alapvetően nem aggódják túl az egész folyamatot, de mégis érzed, hogy alaposak a vizsgálatok és jó kezekben vagy.
 
A szülésre történő felkészitést a szülésznő végzi, illetve van lehetőség ingyenes vagy kedvező árú tanfolyamon részt venni. Ezeket a helyi egészségügyi szolgáltató (District Health Board) részben vagy egészben tériti. Az a tanfolyam amin mi részt vettünk nagyon jó és informativ volt, szerintem megérte.
 
A szülés tervezése a szülésznővel/orvossal együtt történik. Teljes szabadság van a hol és hogyan kérdésében. Szülésznők vállalnak otthon szülést is, orvos esetében ez nem jellemző. El lehet dönteni, hogy otthon, szülőotthonban, kórházban, kádban, szárazon, milyen pózban és milyen fájdalomcsillapitással vagy anélkül szeretnénk világra hozni a kisbabánkat. Ikerterhesség esetében mindenképpen kórházban kell szülni.
 
Én kórházban szültem, igy a többi verzióról csak hallomásból tudok. A szülőotthon látja el a kórházi szülés után a kismamákat és kisbabáikat is, egyet volt szerencsénk a szülés előtt meglátogatni, mert szerveznek látogatási lehetőséget. Az intézmény modern, teljes ellátás, jó körülmények, minden biztositott és ez három napra két ágyas szobában ingyenes. Amennyiben többet szeretnénk maradni vagy egy ágyas elhelyezést igénylünk akkor fizetnünk kell megszabott árlista szerint.
 
A kórház szintén modern, jól felszerelt (még higiéniai termékeket, tusfürdőt, krémeket, pelenkát és tápszert is adnak), kevés kivételtől eltekintve kedves és hozzáértő személyzettel. Ha komplikációmentes a szülés akkor a szülés után pár órával (sima szülés) vagy másnap (császármetszés) át kell menni a szülőotthonba, ahol segitenek a baba körül és persze rehabilitálódni. Mivel nekünk volt egy kis komplikáció igy egy hétig maradtunk a kórházban, végül a szülőotthonba nem mentünk át.
 
A kórházban mind a baba mind a mama ellátása nagyon jó, skin to skin, egy szobában alvás, segitség a baba körül, minden ami kell. Balázs is bent tudott aludni egész héten a szobánkban, hoztak neki egy matracot, nem volt ezzel probléma, igazából ők ajánlották fel. Szülésznő, orvos, nővér állandóan jön, tanácsol és támogat. Egy dolog zavaró csak talán: a szoptatás sokszor túlzott erőltetése. Én egyetértek a szoptatás fontosságával, a probléma nem itt van. Hanem ott, hogy a legtöbb új anyukának a szoptatás nehéz dolog, amit meg kell tanulni. Különösen igy van ez, annál akinek nem volt könnyű szülése, mint nekem is, illetve a sok stressz, mert a babával is voltak kezdeti nehézségek, igy az elején szondával is táplálták. Emiatt eléggé zokon vettem mikor néhány nővér eléggé erőszakosan nyomta a szoptatást, bár az is igaz, hogy voltak sokan, akik belátóbbak és alkalmazkodóképesebbek voltak. Köszönet nekik.
 
Összességében a terhességgel és a szüléssel pozitiv tapasztalataink vannak.
 
Végül egy hét után engedtek minket haza a kórházból. Egy bőrönddel, egy lufival és egy kisbabával érkeztünk haza és éreztük azt, hogy akkor most mit is fogunk magunkkal kezdeni hárman. De ez már egy következő poszt témája.

2 megjegyzés:

  1. Gratulálok a picihez! :)

    Továbbá nagyon örülök, hogy folytattatok a blogot.

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük! :)

    Egyellőre van témánk és ami még fontosabb időnk is :)

    VálaszTörlés