2016. január 14., csütörtök

Baba ügyek

Miután a múltkor már irtam a terhességről és a szülésről, akkor most jöjjenek az általános baba-ügyek:

A születés jogán járó kiwi állampolgárság feltétele, hogy legalább az egyik szülőnek legalább resident (lakosi) vizuma legyen és az országban kell megszületni. Mi mindketten permanent resident (állandó lakosi) vizummal rendelkezünk (ami jobb mint a resident) igy a lányunk már új-zélandi állampolgár. Jessz! Ő az első a családban, nekünk még várni kell erre kb. egy évet.
 
Az itteni anyakönyvezés egy egyszerű online nyomtatvány kitöltésével végezhető, ezt követően két hét és megkapjuk a kért számú és formátumú anyakönyvi kivonatot (vannak szép szinesek is). Az anyakönyvi kivonattal együtt megigényeltük az adószámot is, ki is küldték postán a kártyát. Útlevelet ennek birtokában lehet kérni, miután készitettünk csemeténkről egy jó sok kivánalmat kielégitő fotót (mindkét fül látsszon, szemek nyitva és előre nézzenek, száj csukva, fej előre néz, stb.). Szinte lehetetlen mutatvány egy pár hónapossal, de ugye kell az utazáshoz. Meg is lett a szép fekete útlevél.
A gyerek a kórházban automatikusan kapott tb számot is, itt nincs kártya, csak a szám. Ezennel csemeténk hivatalosan is megszületett. Pofonegyszerű. Ehhez képest a gyerek magyar anyakönyvezését és útlevelét több mint egy éve igényeltük meg és azóta sem készült el. Ez megérne egy külön posztot is, de itt most no comment.
 
A tgyás/gyed/gyes (akármi is a neve éppen) 16 hétig jár (mikor én szültem, akkor még csak 14 hét volt), ez jövedelemtől függő, de van plafonja, igy egy bizonyos jövedelem felett (nem túl magas) mindenkinek ugyanannyi, 500 dollár körül van. Ezt követően nincs semmilyen juttatás, adókedvezmény vagy családi pótlék, csak azok számára, akiknek a jövedelme alacsony, nekik elérhetőek különböző családi adókedvezmények és juttatások, de a jövedelmi határ nagyon alacsony, igy ez nem a középosztály pályája. Összesen 52 hetet lehet távol maradni a munkától fizetetlen szabival, úgy, hogy a munkahelyünket tartják nekünk, ez anyának és partnernek is jár és meg is lehet két ember között osztani (mi igy tettünk).
 
Mivel a jutattások köre szűk (vagy nem létező), az ember gondolná, hogy majd akkor olcsó a bölcsi-ovi, hogy valahogy kompenzálják a családokat. Hát nem. A bölcsire három hónapos kortól három éves korig van lehetőség, aztán az ovi öt éves korig van, öt évesen mennek iskolába. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy a gyerekek akkor kezdik az iskolát, amikor betöltötték ötödik életévüket, tehát mindenki máskor.
A bölcsi és az ovi egy intézmény, ezek magánvállalkozások (vannak államiak is, de ezekről semmit sem tudok). Ezen kivül működnek különféle önszerveződések is, valaki az otthonában alakit ki erre alkalmas helyet és ott vigyáz gyerekekre pénzért, vagy dadus vigyáz a gyerekekre valakinél esetleg otthon. Ehhez persze szintén engedély kell. A bölcsi-ovi árak változóak, sok helyen kisebb gyerekre drágább, van ahol nincs különbség. Az összeg nagyjából havi 1000-1300 dollárra jön ki, ezért teljes ellátást kap a csemete (kivéve pelus, azt vinni kell, és a tápszer a kisebbeknek). Erre (hacsak nem alacsony jövedelműek vagyunk) semmilyen állami támogatás nincsen a gyerek három éves kora előtt. Mivel a bölcsi-ovi nem kötelezőek, azért hogy ösztönözzék a szülőket, hogy azért valamiféle preschool/óvodai programban részt vegyen a gyerekük az iskola előtt, igy három éves kortól heti 20 órát fizet az állam az oviban. A bölcsiben-oviban általában 3-4 gyerek jut egy nevelőre igy azért jó ellátást és megfelelő figyelmet kapnak a gyerekek. Mi úgy döntöttünk, hogy egy éves korában adjuk be a lányunkat a bölcsibe, végül 13 hónaposan kezdett két héttel ezelőtt.

A bölcsiről eddig csak jó tapasztalatunk van, készséges és hozzáértő személyzet, remek felszereltség, teljesen gyerek és szülőközpontú hozzáállást tapasztaltunk. Minden nap mikor megyünk a lurkóért délután az ovónők összefoglalják, hogy milyen napja volt, mit csináltak aznap, mit tanult, mennyit aludt, mennyit evett, történt-e valami esemény és úgy általában véve hogy érezte magát. Minden gyerekről pontos dokumentációt vezetnek evés és alvás tekintetében. Eléggé könnyen beszokott és nagyon jól érzi magát a bölcsiben. A tanárok nagyon szeretik és úgy tűnik, hogy neki is van már kedvence köztük. Az óvónők is, mint a gyerekek is a világ különböző részeiről származnak: Új-Zéland (európai vagy maori), India, Kina, Csendes-óceáni szigetek, vagy éppen Európa. Úgy mint mindenhol Új-Zélandon, itt is jólesik a szemnek ez a sokszinűség és a gyereknek már fel sem fog tűnni. Kell ennél jobb?

4 megjegyzés:

  1. Kedves Gabi!
    Szeretnék tőled pár dolgot kérdezni, hogy tehetném meg?

    VálaszTörlés
  2. Hello! Ha a blog Facebook oldalara ha irsz privat uzenetet akkor ott valaszolok. Udv. Gabi

    VálaszTörlés
  3. Szia! Megadnad facebookon hol tudnalak kovetni!? Nekem is volnanak kerdeseim :) koszonom

    VálaszTörlés
  4. Szia Antal! A bologna van sajat FB oldala, valaszolunk amint tudunk.
    Udv Balazs

    VálaszTörlés