2015. november 10., kedd

A kórháztól az óvodáig

Babagondozás és egyéb babás dolgok kiwi módra

A múltkori posztot ott hagytam abba, hogy hazaengedtek minket a kórházból a babával. Nézzük akkor, hogy mi történik ezután az újdonsült kiwi szülőkkel és az ő szemük fényével.  

A szükséges szűrővizsgálatokon (vérvizsgálat, hallásvizsgálat) még a kórházban átestünk, igy ezekkel már nem volt több tennivaló. Új-Zélandon a kisbaba ellátását a szülésznő (midwife) segiti a szülést követő első hat hétben. Ő a hazaérkezéstől számitva 24 órán belül kijön, majd ezt követően naponta jön, mérlegeli a gyerkőcöt, segit a szoptatás mikéntjében és minden egyébben is ad tanácsot. Ezen kivül a babát bizonyos időközönként a családorvos is szemrevételezi ellenőrizendő, hogy minden rendben és hogy a szülők nem depressziósak-e. Minden baba születésekor kap egy babakönyvet, ami az oltási könyve is egyben, ebbe irják az összes orvosi vizsgálatot, oltást egészen 5 éves korig. A könyv másik felében pedig praktikus tanácsok vannak a szülőknek táplálásról, fogzásról, betegségekről és egyéb babás-kisgyerekes dolgokról.
 
Mint irtam feljebb a baba egészségügyi felügyelete 6 hetes koráig a szülésznőhöz tartozik. Ezután ő átadja ezt a feladatot egy általunk választott erre szakosodott egészségügyi dolgozónak, ez lehet védőnő vagy családorvos is. Ő fogja végezni a rendszeres vizsgálatokat, lát el tanácsokkal és segit probléma esetén a gyerek 5 éves koráig. Új-Zélandon a gyerekek 5. születésnapjuk betöltésekor kezdik az iskolát, onnantól kezdve az iskola látja el őket. Mi a védőnői szolgálatot választottuk, őket Plunket-nek hivják (https://www.plunket.org.nz/). Ez egy non-profit védőnői szervezet, a legnagyobb az országban. Sok mindennel foglalkoznak, ami a gyerekekhez kapcsolódik: védőnői szolgálatot látnak el, játszóházat üzemeltetnek, játék "könyvtáruk" van, ingyenes programjaik, szülő-baba csoportjaik, oktatásokat tartanak, 24 órás segélyhivót üzemeltetnek kétségbeesett szülők részére (ezt használtuk is karácsony éjjel hajnali kettőkor amikor már nem tudtunk mit csinálni mert két órája sirt a gyerek és ők segitettek megoldani a problémát a telefonon keresztül). Ezen kivül működtetnek family center-eket, ahova bejelentkezés után be lehet menni egész napra a babával és szakképzett védőnők segitenek az olyan dolgokban mint szoptatás, altatás, szilárd étel vagy cumisüveg bevezetése, vigyáznak a gyerekre mig az ember ebédel és nem utolsósorban társaságot jelent a más anyukákkal/apukákkal és a személyzettel együtt töltött idő. Gondolom mondanom sem kell, hogy az összes szolgáltatásuk ingyenes, adományokat és önkéntesmunkát viszont elfogadnak. A Plunket-ről tényleg csak jót tudok mondani, nekünk rengeteget segitettek. 

Itt az oltások nem kötelezőek, az ajánlott oltásrend a magyarhoz hasonló, hiszen ezek nemzetközi WHO ajánlások alapján történnek. Vannak persze helyi specialitások: oltanak hepatitis B és rotavirus ellen, viszont nem oltanak tuberkolózis ellen (BCG oltás), mert az itt már gyakorlatilag csak elszórva létezik. Szóval semmi sem kötelező, de minden ajánlott. Előbbi következménye a néha felbukkanó kanyaró, szamárköhögés és diftéria például. Ezt már kommentelni se igen tudom, nehéz az emberi hülyeséget feldolgozni, megérteni, főleg ha gyermekeinkről van szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése