2013. április 26., péntek

Különbség

Mielőtt belevágnék mondandómba az alábbit javaslom megtekintésre az Új-Zélandi törvényhozás egyik üléséről:


És akkor most kiélem magam a közhelypuffogtatásban: Ez egy kis ország, iszonyatosan távol van mindentől, még a föld is állandóan mozog, de ez nem akadályozza meg, hogy a világ élvonalában legyen. A beszédet követő szavazáson átment az a törvény, ami lehetővé teszi meleg felebarátainknak, hogy a házasság területén azonos jogokkal bírjanak, nem meleg felebarátaikkal.

Ennyi, mégis világszerte ez a dolog nem annyira egyszerű. Bár én a tiltakozásban, személyes tapasztalataimban inkább éreztem a tiltakozók személyes bizonytalanságát saját identitásukban, semmint mélyről jövő logikát. Nem emlékszem arra az oktatási intézményre, ahol saját identitásomat tanultam. Gyanítom mások is eljuthatnak erre a következtetésre. Ilyenformán, ha nem tanultam meg szeretni a kék színt, viszonylag valószínűtlen, hogy átneveljenek, mondjuk a sárga szín szeretetére. Külön öröm a lelkemnek, hogy így a 21. században, valamiféle segítőkezet kapott logikából az önmagát leginkább morális szempontból, de jogi értelemben is bűnözői szintre lejárató klerikális örjöngés.

Nagy ünnep ez az egész közösségnek, a józan beismerése annak, hogy ha valaki kap, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nekem kevesebb lesz, sőt leginkább rajtam múlik, hogy a vége az legyen, hogy mindekinek több jutott. Valamilyen szempontból mindannyian egy-egy, vagy akár több kisebbséghez tartozunk. Van a sakkozók kisebbsége, a kirándulóké, vagy a késő este moziba járóké. Ezek a kisebbségek aligha ártanak túl sok embernek. Ha mindeki elhelyezi magát a saját kisebbségében, akkor végiggondolhatja, hogy a saját korlátozása, vajon milyen mértékben adna többletet a többieknek.

A demokrácia fura játék, a többség bármit kíván előbb vagy utóbb lesz valaki aki megszerzi neki. Amikor Új-Zélandon a jogalkotási folyamat elindult a házasság jogának kiterjesztésére, reprezentatív közvélemény kutatások szerint, a felnőtt lakosság 53% támogatta a jog kiterjesztését. A maradék nyilatkozott elítélően, illetve semlegesen. Ezt a posztot azon a nyelven írom amely ország felnőtt lakosságának, ahol legtöbben beszélik ezt a nyelvet, 54%-a támogatja a halábüntetés visszaállítását, negyede egy vadidegennek is büszkén nyilatkozik antiszemitizmusáról, további negyede ugyan nem nyilatkozik ilyetén, de a lehető legprimitívebb keresztkérdésen is megbukik, közel egy tizede még olyan kisebbséget is utál, amelyik nem is létezik (pirézek). A vélemény felelősség is, vajon melyik válasz hova vezet?

7 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Egy csöndes olvasó vagyok, aki érdeklődik, hogy mi újság veletek, mi újság Zélandon stb. Remélem minden jól megy!

    üdv, Piir

    VálaszTörlés
  2. Szia piir!
    Köszi az érdeklődést, bár nagyon csendben vagyunk, de azért nem eseménytelen az életünk. Balazs éppen állást váltott sikerrel. Megpróbáljuk mihamarább felvenni a fonalat!
    üdv

    VálaszTörlés
  3. sziasztok, mi is gondolkodunk a kinti életen. nagyon hasznos és érdekes a blog, remélem még írtok. esetleg van elérhetőségetek? köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,
      Orulunk, hogy hasznosnak es erdekesnek talalod a blogot. Szivesen valaszolunk konkret kerdesekre akar itt a blogon. Ha sikerul hamarosan ujraindulnak majd a bejegyzesek is.
      udv,
      Gabi

      Törlés
  4. Sziasztok, nagyon elvagytok tűnve! :) Na nem mintha akarkinek is kötelessége lenne blogot írni viszont egy ilyen jó blogot nagy kár lenne abbahagyni. Remélem hallunk még felőletek. :) Még régebben olvastam hogy Balazs valamifele rohamot kapott, nagyon remele, hogy nem amiatt szünetel a blog :/ és mindketten jól vagytok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,
      Koszonjuk, jol vagyunk. Valoban eltuntunk kicsit, de pont most gondolkodunk rajta, hogy hogyan lehetne ujjaeleszteni a blogot. Az otlet az, hogy fotoblog formajaban folytatjuk, rovidebb bejegyzesekkel es sok keppel. Remeljuk, hogy tetszeni fog.
      udv
      Gabi

      Törlés