2012. április 28., szombat

Barlangi csillagok

Múlt hétvégén a természet egyik csodáját szemlélhettünk meg testközelből. Mikor az ember csodát lát, kissé átértékeli magában azt, amit eddig gondolt a világról. Hirtelen eltörpülünk a természet nagysága mellett, találékonysága és sokszínűsége pedig ámulatba ejt. Ámulatunk tárgya pedig nem más mint egy pici világító kukac a barlangi éjszakában.

Az élmény helyszíne otthonunk, a Waikato régió, ezen belül is Waitomo. Ezt a területet 30 millió évvel ezelőtt óceán borította és a táj életében a mai napig a víz az úr. A Waitomo név is innen ered: "Wai" - víz "tomo" - lyuk, vagy bejárat. Tehát a név jelentése nagyjából annyit tesz: "Ahol a víz a földbe bukik" (költői fordítás). A környéken körülbelül 300 cseppkőbarlang található, melyek a víz és a vulkáni tevékenység folyományaként alakultak ki. Számos barlang látogatható, mi ezek közül ezúttal kettőt néztünk meg, a Glowworm és az Aranui barlangokat.

A Glowworm barlang nem cseppköveiről híres, ezekben egyébként nem is különlegesen gazdag, hanem egy itt élő igazán speciális állatkáról, amiről a nevét is kapta. A glowworm tulajdonképpen egy rovarfaj lárváját jelöli, amelynek az a különleges tulajdonsága, hogy a testében zajló kémiai reakció következtében világít a sötétben. Ez a rovartípus a világ sok részén megtalálható, egy faja azonban (amelyikről most a mese szól) csak itt Új-Zélandon és néhány ausztráliai területen éldegél. Becsületes nevén Arachnocampa luminosa a kis jószág. A klasszikus körforgást követve (figyelem, biológia óra ismétlés) a petéből lárva lesz, a lárvából báb, abból pedig a kifejlett rovar. A felnőtt állat nem él néhány napnál tovább, ez alatt csupán szaporodik, enni sem eszik. Az evés a lárva feladata, aki a barlangban kikelve a plafonról lelógó ragacsos, pókhálószerű fonalaival vadászik más rovarokra. A kibocsátott fénnyel pedig zsákmányát vonzza magához. A kukackák a barlang bejáratától nem túl messze, de teljesen sötét helyen várják zsákmányukat. Itt a vadászathoz használt fonalak láthatóak, nem a kukacok maguk, ők csendesen ücsörögnek a plafonon:


Ők a barlang fő látványosságai, csónakkal visznek föléjük és a teljes sötétségben egészen elképesztő látvány a sok száz, sok ezer világító fénypont, akárcsak egy szép, felhőtlen éjszakán a nyári égbolt. A látvány lebilincselő. 


Az Aranui barlangban nem élnek glowworm-k, itt azonban a cseppkövek szépsége és sokfélesége ejti ámulatba a látogatót. Bent a barlangban megfigyelhető az úgynevezett "Ring of fire" törésvonal is, ami az egész Csendes-óceánon átível és többek között vulkáni és egyéb aktív szeizmológiai mozgásokban nyilvánul meg. A barlang egy részén láthatjuk az amerikai és az ázsiai kőzetlemezek találkozását, állhatunk a törésvonal alatt, felett és közepében egyszerre.


  

A barlangokra egyébként jól szervezett infrastruktúra épült, látogatóközponttal és szervezett túrákkal. Az idegenvezetők jól felkészültek és sokuknak ez a munka az elmúlt kb. 120 évben, mióta a barlangok látogathatóak, generációról generációra öröklődött a családjukban.


A környéken sétálgatva pedig szép, békés tájban és a folyó által létrehozott egyéb csodákban gyönyörködhetünk. Ezek egyike a Ruakuri natural tunnel, ami tulajdonképpen egy, a folyó által a kőbe vájt hasadék, amely helyeként kiszélesedik, barlangszerű termeket létrehozva. Ide csak úgy be lehet sétálni és megcsodáli a természet újabb remekművét. Mindenképpen megéri a gyaloglást.



A  képek nem a mieink, ugyanis a fényképezőnk elromlott. Remélem ezt a kedves olvasótábor elnézi nekünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése